Tegnap a forradalom bölcsőjénél, a Műegyetemnél emlékeztünk az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából.
„Mi van a fiatalokban, amikor reménytelennek látszó helyzetekben is a forradalmat választják?” – tette fel a kérdést Harrach Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke ünnepi beszédében. Válaszában úgy fogalmazott: ez a szabadságvágy. A szabadság azonban nemcsak az emberek személyes életében érvényesül, hanem a nemzet életében is – tette hozzá Harrach Péter.
Ezt követően a Műegyetemen tartott ünnepi megemlékezésen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédében kiemelte: a 20. század első felének sorscsapásai ellenére a magyarság soha nem mondott le a szabadságról, az őszinte szabadságvágy pedig 1956 őszén reménnyé változtatta a csüggedést és nemzetté a népet. Az ünnepi koszorúzáson részt vett Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója is. A megemlékezés ezt követően fáklyás menettel, majd a hagyományokhoz híven Bem téri koszorúzással zárult.
Felemelő volt, köszönjük, hogy ilyen sokan eljöttetek!